Jeziv prizor

Psi lutalice zaklali i ranili 20 ovaca

  • Izvor: Agencije
  • 25.11.2021.12:26

Psi lutalice su u pribojskom selu Grabovica upali u domaćinstvo braće Veljović i zaklali skoro dvadeset ovaca od ukupno 40 koliko broji njihovo stado.

Milutin i Miodrag su tokom noći prvo čuli lavež pasa, a zatim otišli do tora gdje ih je zatekao stravičan prizor.

– Već 40 godina se bavimo stočartvom, ali ovakav pokolj se nikad nije desio. Deset ovaca je zaklano, sedam ranjeno, tri su nestale, a pet ovaca pitanje je hoće li preživjeti. Trčao sam koliko sam mogao da spasim što se spasiti može, ali džaba. Prije sedam godina zaklali su nam tri ovce i jedno jagnje, ali da će nam ponovo ubiti skoro pola stada tome se nismo nadali – rekao je za RINU Milutin.

Na lice mjesta izašli su policija i veterinar. Nakon obavljenog uviđaja, policija je potvrdila da su ovce poklali psi lutalice. Svega par ovaca, veterinar je ušio, mada, kako kažu Veljovići, čini im se da i one sitno broje. Preostalim sedam, vidno ranjenim ovcama, mogli su pomoći samo kasapi i to da im skrate muke, što je po nalogu veterinara i učinjeno.

– Skoro sve ovce bile su sjagnjene. Na svu moju muku, ovih dana radim fasadu i izolaciju na kući. Svaki dan čekao sam ovce da se ojagnje, da platim preostalih 80.000.00 dinara majstorima. Ostao sam bez ovaca i bez jagnjadi – dupla šteta, a dug me i dalje čeka – žali se Milutin.

Braća Veljović će potražiti pomoć od lokalne samouprave, u nadi da pokušaju da nadoknade bar dio štete. Po nalogu veterinara a u skladu sa propisima, poklane ovce su zakopane. Ostaje da se vidi da li će Veljovići dobiti pomoć od opštine. Do sada je Opštinsko veće u Priboju koliko-toliko izlazilo u susret nesrećnim poljoprivrednicima, piše agencija RINA.

– Brat i ja živimo sami, kuća do kuće, ali stoku držimo zajedno. Ja imam kakvu takvu platu, ali šta će moj brat kojem je ovo jedini dinar za život?! Onomad su psi u Crnuzima poklali ovce, čak su i svinje napadali- vidite da ne možemo da živimo od lutalica – kaže ogorčeno Miodrag Veljović.

Da je u ovom kraju porastao broj pasa lutalica, svjedoče i komšije lovci, iz Lovačkog udruženja Priboj, koji kažu da sve češće sreću po petnaestak pasa u čoporima, kao da organizovano kreću u napad na sela u potrazi za hranom.

– Između ostalog, lovimo na potezu od Ravne livade preko Grabovice. Često naše, lovačke pse, presreću lutalice i tad nastaje pravi pokolj. Ljudi nas zovu, žale se, traže da reagujemo ali šta mi tu možemo, znate da ne smijemo da ih diramo – isitče iskusni lovac Brane Mojićević.

Tagovi: