Sastanak u Beogradu

Vučić: Ne mijenjamo stav o KiM; Merkel: To pitanje neće nestati

  • Извор: Агенције
  • 13.09.2021. 20:15

Njemačka kancelarka Angela Merkel počela je dvodnevnu posjetu Srbiji, tokom koje se sastala sa predsjednikom Aleksandrom Vučićem.

Nedjelju prije održavanja izbora u Njemačkoj, odlazeća kancelarka rezervisala je za Zapadni Balkan, što je, prema ocjeni analitičara, dokaz koliko je za Njemačku ovaj region važan.

Poslije dočeka na aerodromu Nikola Tesla, Merkelova se uputila ka Palati Srbija, gdje je poslije svečanog dočeka imala tet-a-tet sastanak sa predsjednikom Srbije.

Merkel o Kosovu i Metohiji: To pitanje neće nestati

Angela Merkel je, govoreći o KiM, poručila da ovo pitanje mora biti riješeno i da ono neće nestati.

"Neka pitanja će se riješiti na kraju procesa. Neke zemlje EU nisu priznale Kosovo, ja sam za pragmatični pristup i ne možemo govoriti o tome dok se proces ne završi", rekla je njemačka kancelarka odgovarajući na pitanje novinara o stavu Njemačke kada je nezavisnost Kosova u pitanju.

Predsjednik Srbije je rekao da je njemu i javnosti poznato šta je uslov za ulazak u Srbije u EU, ali da Srbija želi da razgovara i vodi dijalog sa Prištinom, koji će dovesti do kompromisnog rješenja.

"Njemačka kancelarka i ja smo o tome razgovarali bezbroj puta. I kad smo se slagali i kada se nismo slagali. Ja, kao i većina Srba mislim da zamrznuti konflikt nije dobar. Ponoviću, mislim da jedino rješenje koje može biti prihvatljivo jeste kompromis, a ne ponižavanje Srbije", rekao je predsjednik Srbije.

Merkelova: Kroz godine smo došli do punog povjerenja

"Prvo bih se zahvalila na gostoprimstvu, i drago mi je što sam još jednom došla u Srbiju, pošto smo kroz godine došli do odnosa punog povjerenja i postigli smo niz rezultata, bez obzira što pred Srbijom i cijelim regionom i dalje stoji daleki put", rekla je njemačka kancelarka.

Ona je istakla da su dvije države istorijski blisko povezane, i u kulturi, politici, ekonomiji.

"Moramo se sjetiti osamdesete godišnjice napada Vermahta na Jugoslaviju, i raduje me što mogu najaviti iznos od 500.000 za obnovu, i drago mi je što smo ratifikovali sporazume o memorijalima", rekla je Angela Merkel.

Ona je istakla da će se sutra sastati sa drugim liderima iz regiona, sa kojima će razgovarati o evropskom putu zapadnog Balkana.

Vučić: Ne mijenjamo stav o KiM - kompromis jedino rješenje

Poslije sastanka predsjednik je izrazio zahvalnost njemačkoj kancelarki jer je na kraju mandata izabrala da dođe u Beograd.

"Lično sam ponosan što poslije mnogo godina saradnje imam priliku da budem jedan od domaćina i da dočekam njemačku kancelarku na kraju njenog mandata", rekao je predsjednik Srbije.

Rekao je da su imali otvoreni razgovor i da su se na stolu našle političke i druge važne teme.

Vučić se zahvalio kancelarki na konstruktivnom pristupu pregovorima Beograda i Prištine.

"Za razliku od nekih drugih kod nas zahvalnost ne traje kratko, i vi ćete uvijek biti drag gost u Srbiji. Razgovarali smo i o rezultatima Berlinskog procesa, i ovih dana imaćemo prilike da vidimo šta je konkretno nasljeđe Angele Merkel", rekao je Vučić.

Kada je riječ o Kosovu i Metohiji, Vučić je rekao da Beograd ne odustaje od stava da je jedino razgovor i kompromisno rješenje moguće i prihvatljivo.

Kazao je i da je njemačkoj kancelarki predao izvještaj o svemu što je Vlada Srbije uradila po tom pitanju iako, kako je rekao, znaju da još mnogo moraju da urade po tom pitanju.


(Foto: Predsjedništvo Srbije)