Njemačka

Antivakseri planirali ubistvo premijera?

  • Извор: Б92
  • 15.12.2021. 11:29

Njemačka specijalna policija pretražila je nekoliko objekata u Saksoniji u okviru istrage o planu za ubistvo premijera ove pokrajine Mihaela Krečmera.

Prema tvrdnji medija, njegovu egzekuciju planirali su antivakseri.

Racije u Drezdenu imale su za cilj pojedince, članove grupe "Drezden oflajn mreža" koja je koristila aplikaciju Telegram za razmjenu poruka o planovima za ubistvo, saopštila je policija.

Pretresi su izvedeni nakon izjava članova grupe na Telegramu koje su ukazivale da možda poseduju oružje, navela je policija.

U Saksoniji, koja ima drugu najvišu stopu zaražavanja korona virusom u Njemačkoj i najnižu stopu vakcinacije, proteklih nedjelja održano je više protesta protivnika restriktivnih mjera. Portparol pokrajinske kriminalističke službe (LKA) Tom Bernhard rekao je da se pretresi kod osumnjičenih lica vrše od jutros u sklopu istrage protiv lica koja su pod sumnjom za teško krivično djelo pripreme ugrožavanja države. Predmet akcije policije su pet lica - jedna žena (34) i četiri muškarca u starosti od 32 do 64 godine iz Drezdena.

Istraga se vodi protiv članova Telegram grupe „Drezden oflajn-umrežavanje“, koji navodno posjeduju i naoružanje. Jedno od lica, kod kojeg je izvršen pretres, počinio je, kako je saopšteno, dodatno krivično djelo uvrede policajaca i opiranju izvršnim vlastima. Njemački javni servis ZDF objavio je, nedavno, da su na Telegram grupi dijeljeni konkretni planovi za atentat, u vezi sa diskusijom o uvođenju obavezne vakcinacije. Na tu vijest je državno tužilaštvo u Dredzenu pokrenulo istragu. Meta napada Krečmer je kazao da se svim pravnim sredstvima mora djelovati protiv takvih lica, kako bi nosioci javnih funkcija mogli da rade i iznose svoje mišljenje bez straha.

Političari u Saksoniji već duže su na meti aktivnosti ekstremnih desničara i antikoronaša.

Tako je početkom ovog mjeseca veća grupa antikoronaša došla ispred privatne kuće ministarke zdravlja Saksonije Petre Kepening, noseći baklje i bubnjeve. Ministar unutrašnjih poslova Saksonije Roland Veler kazao je da je to napad na demokratiju.

  • 08:00 Емисија: Аграр

    Актуелне приче из свијета домаће и регионалне пољопривреде.

  • 08:30 Емисија: АТВ јутро

    Актуелне теме, најновије информације и занимљивости из земље и свијета.

  • 10:00 Серија: Истине и лажи (12+)

    Серија, која је доживљела велики регионални успјех, и даље је на самом врху гледаности, у вама ће сигурно измамити најискренија осећања, а препрекама, динамиком и напетим развојем судбина ликова, 'купиће вас' и постати ваша омиљена домаћа серија.

  • 11:00 Кето кухињица

    Ужине или комплетни оборци прилагођени кето исхрани са ниским удјелом угљених хидрата.

  • 11:15 Телетрговина

    Телетрговина

  • 11:30 Емисија: Аграр (Р)

    Актуелне приче из свијета домаће и регионалне пољопривреде.