Prvi sastanak QUAD

Bajden povlači ključan potez za Ameriku?

  • Извор: Јутарњи.хр
  • 24.09.2021. 22:32

Američki predsjednik Džo Bajden u petak u Vašingtonu održava prvi sastanak Kvadritelarnog sigurnosnog dijaloga, poznatijeg i kao QUAD.

Riječ je o neformalnoj strateškoj grupi koja uključuje SAD, Australiju, Japan i Indiju, zemlje koje imaju zajednički interes nositi se s jačanjem Kine u Aziji. Tačnije, obuzdati Kinu, što je jedan od ključnih strateških ciljeva SAD.

Bajden u Vašingtonu prima japanskog premijerija Jošihida Suga, indijskog lidera Narendru Modija i australskog Skot Morisona, a prema informacijama iz Bijele Kkuće, tema razgovora će biti "promocija slobodnog i otvorenog Indo-pacifika"

Sastanak se održava u vrijeme velikih promjena američke politike prema Aziji.

Bajdenova administracija povlači poteze kako bi ojačala svoje diplomatske veze na tom području, Japan je vrlo zabrinut oko jačanja kineske vojne moći, a učestvovanje Australije u vojnom paktu AUKUS sa SAD i Velikom Britanijom takođe se gleda u svjetlu ojačavanja Zapada radi smanjenja uticaja Kine u tom delu sveta.

Sljedeći postupci grupe u QUAD-a izuzetno su važni.

Analitičar Malkolm Dejvis iz Australije s Instituta za strateške politike objašnjava kako je QUAD, koji je nastao u vrijeme administracije Džordža V. Buša, od gotovo beznačajnog političko-ekonomskog foruma prerastao u velikog "igrača" po pitanju Azije.

"QUAD nije azijski NATO, ali, može se reći da ide u smjeru zajedničkog pristupa sigurnosti regije", kaže Davis.

Priča o QUAD-u počela je 2007. kada je predloženo osnivanje jedne takve organizacije, ali ideja je bila na čekanju čitavu deceniju, sve dok je u život nije vratio bivši predsjednik SAD Donald Tramp i to u trenutku kada je bilo sve jasnije da Kina postaje ekonomska i vojna supersila.

U aprilu prošle godine zaoštrili su se odnosi između Kine i Australije koja je tražila istragu o porijeklu pandemije.

Peking je odgovorio restrikcijama za uvoz robe iz Australije.

U međuvremenu, dodatno su narušeni odnosi Kine i SAD, a i Bajdenova administracija nastavila je Trampovu politiku prema Kini, gledajući je kao geopolitičku i ekonomsku opasnost.

Australija je sa oduševljenjem dočekala Bajdenove stavove pa su se pridružili vojnom paktu AUKUS u kom će tri nacije razmjenjivati vojne informacije i tehnologiju s ciljem obrane i bolje saradnje.

Japan je takođe pozdravio veće uključenje SAD-a u regiji.

U prvim danima vladavine Si Đinpinga u Kini, Japan je pokušao da zagrije odnose sa tom zemljom, ali izgleda da su sve više zasićeni svojom politikom, piše CNN.

CNN ističe kako je prošlog oktobra japanski ministar obrane Nobuo Kiši dao neobično snažan intervju rekavši kako će Japan "rezolutno braniti" svoje teritorije na Istočnom kineskom moru.

Bonie Glaser, direktor azijskog programa pri nemačkom Maršal fondu, rekla je da je Indija trenutno najoprezniji član grupe QUAD, te da će stavovi zvaničnog Delhija u velikoj meri uticati na to kako će oni nastaviti prema Kini. Podsjeća na prošlogodišnji incident na indo-kineskoj granici u kojem je poginulo najmanje 20 indijskih vojnika.

Prema nekim izvorima, Indija se vojno približava SAD, kroz nabavku novih oružja, tehnologije i znanja te vojne vežbe.

Dio saradnje uključuje napredne tehnologije praćenja i ciljanja mete.

Glaser ističe kako je glavni faktor za ovakvo okupljanje velikih zemalja kinesko ponašanje.

"Šta će Kina više postajati prijetnja drugim zemljama, njihovim interesima i ekonomiji, sve više zemalja će htjeti da se odbrane", ističe.

Jedna od važnijih tema sastanka biće svakako pitanje Tajvana.

Tramp, a sada i Bajden, ojačavaju veze s Tajvanom proteklih godina.

Australija se pridružila tim naporima, a japanske vlasti takođe su poručile da će ujediniti snage sa SAD kako bi se sprečila bilo kakva invazija.

QUAD je ranije ove godine poslao saopštenje u kom upozorava na važnost mira i sigurnosti u tom području.

Glaser vjeruje kako je ta izjava bila uvertira u sastanak lidera grupe, a posebno važnim smatra što se u priču intenzivno uključila Indija.

Ben Skot sa Loi Instituta u Sidneju kaže kako bi ujedinjeni QUAD mogao pomoći pri sprečavanju agresije Kine prema Tajvanu.

On upozorava i da tu treba biti vrlo oprezan.


  • 15:30 Серија: Крваво цвијеће (12+)

    Страсна љубавна прича двоје појединаца.

  • 16:30 Вијести у 16:30

    Преглед најважнијих вијести из земље, региона и свијета.

  • 16:50 Центар дана

    Волите поподне? Важно вам је да након напорног дана одахнете уз актуелне теме, забаву и савим нове и необичне приче из цијелог свијета? Уживате у програму који окупља интересантне госте и регионалне звијезде?

  • 18:20 Емисија: Енерго клуб

    Релевантне актуелности из области производње електричне енергије.

  • 18:55 Маркетинг

    Блок економско-пропагандног програма.

  • 19:00 АТВ Вијести

    Центална информативна емисија АТВ-а у којој доносимо преглед најважнијих информација и догађаја из земље, региона и свијета тачно у 19 часова.