Državna televizija

Britanske vlasti režu finansiranje BBC-ja

  • Извор: Индекс
  • 17.01.2022. 08:55

Prema navodima novina Mail, britanska vlada namjerava smanjiti finansiranje BBC-ja, odnosno naložiće dvogodišnje zamrzavanje naknade koju gledaoci plaćaju za gledanje emisija. Vlada premijera Borisa Džonsona nedavno je spomenula kako je potrebno reformirati finansiranje ove javne televizije.

Zamrzavanje cijene pretplate na trenutnih 159 funti pružilo bi, zbog inflacije za koju se očekuje da će u aprilu dosegnuti 30-godišnji maksimum, određeno olakšanje potrošačima. Ali, to bi takođe bio veliki udarac na financijsku strukturu BBC-ja koji se na tržištu takmiči s privatnim kompanijama poput Netflixa.

Komentari političara

Opozicija, odnosno Laburistička stranka, kazala je da se radi o političkom potezu.

"Izgleda da premijer i ministar kulture namjerno žele zagorčati život ovoj velikoj britanskoj instituciji jer im se ne sviđa kako ona izvještava", rekla je poslanik Lucy Powell, a prenosi CNN.

Britanske političke stranke redovno kritikuju vijesti na BBC-ju. Zagovornici Brexita smatrali su da BBC previše kritički piše o tom pitanju. Prošle sedmice je jedan konzervativni poslanik rekao da BBC-jevo izvještavanje o Džonsonovim zabavama u Downing Streetu za vrijeme lockdowna predstavlja "pokušaj državnog udara".

Тагови: