Uvjereni da ih političari nisu ni slušali

EU pozvala 80 građana u Strazbur: Oni se razočarani vratili kućama

  • Извор: СРНА
  • 24.10.2021. 09:06

U Strazburu je juče doputovalo 80 evropskih građana misleći kako će svojim idejama učiniti EU boljim mjestom za život, ali su iz Evropskog parlamenta izašli uvjereni kako ih političari uopšte nisu slušali.

Građani su u parlament stigli kako bi političarima iz nacionalnih parlamenata i evropskih institucija predstavili rezime rasprava o temama poput migracija, zdravstva, privrede i zaštite okoline.

O tim temama je 80 nasumično odabranih građana vodilo međusobno raspravu na tom istom mjestu tokom septembra i oktobra.

- Imali smo premalo vremena i prostora da političarima iznesemo svoje mišljenje - kaže Dajana Milinković iz Hrvatske, koja je predstavljala 200 evropskih građana s temama migracija i EU u svijetu.

- Ali sve se izgubilo u floskulama političara koji su imali puno više vremena za govore - dodala je.

Građani, od kojih neki impresionirani velikom staklenom zgradom Evropskog parlamenta, stigli su u petak gdje im je objašnjeno kako će njihovih 20 predstavnika imati po dva minuta da iznesu zaključak.

- Niko od političara nije međutim ništa komentarisao nakon tog našeg izlaganja niti se osvrnuo na zaključak. Nije bilo nikakve rasprave. Bezveze smo se mučili - napominje Dragan Volarević, još jedan hrvatski građanin koji je učestvovao na sjednici u parlamentu.

Italijanski građani pristigli u Strazbur žalili su se organizatoru, a nezadovoljstvo su javno izrazili i Holanđani, te Irci.

- Građani su se veoma razočarali, te kritikovali čitavu sjednicu - kaže holandski novinar Simon Tromel.

U petak, tokom zatvorenih radnih sastanaka koji su održani kao priprema za glavnu sjednicu, političari su prekoračivali vrijeme koje su imali za javljanje.

- Građanima naprosto nije dato dovoljno vremena. Osjećaju da nisu shvaćeni ozbiljno - ističe Tromel.

U subotu su se pak političari kratko obraćali u parlamentu, ne ulazeći u raspravu ni o čemu.

U glavnoj prostoriji predviđenoj za raspravu istaknut je natpis “Budućnost je u tvojim rukama“, ali prisutni građani sumnjaju u istinitost te parole.

- Ovo nije bilo ono što su građani očekivali - komentarisala je italijanska novinarka Sara Numiko.

Neki političari napustili su plenarnu sjednicu prije kraja, neki odmah nakon što su odradili svoj minut ili dva, što građani smatraju nepoštovanjem.

Oko 70 odsto građana Evropske unije u avgustu je reklo da nije zadovoljno načinom na koji EU trenutno funkcioniše, pokazuje anketa kuće Ipsos.

Građani širom EU osjećaju da nemaju uticaja na donošenje odluka, zbog čega raste evroskepticizam, pa su tri institucije - Evropska komisija, Savet EU i Evropski parlament - pokrenuli seriju rasprava pod nazivom “Konferencija o budućnosti Evrope“ kako bi građani iznijeli svoje komentare i prijedloge.

Građani su u sklopu te konferencije pozvani u Strazbur, gdje su im plaćeni smještaj i prevoz.

- Idući put, na idućoj plenarnoj sjednici, biće puno više vremena i prostora za građane da se predstave i iznesu svoje preporuke - rekao je evropski zastupnik Gaj Verhofštad, jedan od domaćina konferencije.

Isti građani su pozvani na novu plenarnu sjednicu u decembru, a u istom mjesecu će uobličiti svoje preporuke u dokument te ga poslati Evropskoj komisiji.

- Tada će nam reći šta tačno imaju pripremljeno pa ćemo raspraviti o tome - dodao je Verhofštad.

Potpredsjednica Evropske komisije zadužena za demokratiju i demografiju Dubravka Šuica poručila je kako će ti prijedlozi građana biti uvršteni u kreiranje evropskih politika nakon proljeća 2022. godine.

- Primili smo puno kritika, ali s obzirom da je budućnost otvorena, mi institucije moramo se pripremiti za nadolazeće događaje - rekao je pak slovenački sekretar ministarstva spoljnih poslova Gašper Dovžan u ulozi organizatora konferencije ispred Savjeta EU.

- Danas je bilo dosadno jer nije bilo nikakve rasprave, ali mi građani smo ostali do kraja jer smo zaista došli ovdje da radimo - kaže Dajana Milinković, prenose hrvatski mediji.

Тагови: