Nestabilnosti u Bagdadu

Iran isključio struju Iraku, uslijedila ostavka ministra

  • 30.06.2021. 08:43

Teheran ovim potezom želi da izvrši pritisak na vladu u Bagdadu kako bi platila zaostala dugovanja, a irački ministar za energetiku Madžed Mahdi Hantuš je u ponedjeljak podnio ostavku suočen sa političkim pritiscima i nezadovoljstvom građana zbog prekida napajanja električnom energijom širom zemlje, prenosi AP.

U pokrajinama na jugu zemlje, gdje su prosječne temperature oko 50 stepeni, skraćeno je radno vrijeme zbog ekstremnih vrućina, a u Basri, provinciji bogatoj naftom, građani su putem društvenih mreža pozvali na protest ako vlada do 18 časova ne obezbijedi snabdjevanje strujom.

Oslanjanje Iraka na uvoz struje iz Irana konstantni je izvor napetosti u odnosima sa SAD, koje uslovljavaju ukidanje sankcija Teheranu, između ostalog i nastavkom isporuke energije Iraku, pošto Bagdad uvozom gasa i električne energije iz Irana zadovoljava trećinu svojih potreba.

Irak duguje Iranu četiri milijarde dolara. Dugovanja su djelimično rezultat ekonomske krize, ali i komplikovanog načina plaćanja kako bi se izbjegle američke sankcije, pošto Irak ne može da plaća, već izmiruje svoje obaveze kroz robu, lijekove i druge troškove povezane sa iranskom diplomatskom misijom i kompanijama koje rade u Iraku.

Тагови: