G7

Јedna milijarda doza vakcina naredne godine

  • 13.06.2021.11:17

Grupa sedam bogatih zemalja obezbijediće milijardu vakcina protiv kovida naredne godine i sarađivaće sa privatnim sektorom, G20 i drugim zemljama da poveća doprinos u narednim mjesecima, navodi se u nacrtu završnog saopštenja sa samita u Kornvolu

- Radićemo zajedno sa privatnim sektorom, G20 i drugim zemljama da povećamo ovaj doprinos - navodi se u saopštenju.

Dva izvora su rekla da je nacrt konačnog saopštenja skoro gotov i da su diplomate na njemu radile skoro cijelu noć.

Bilo je neslaganja oko kominikea koji sada prolazi finalnu doradu, iako se Јapan zalagao za oštriji stav prema Kini.

U saopštenju se navodi da su donacije vakcina zasnovane na izvozu iz domaće proizvodnje sa najmanje 700 miliona doza izvezenih ili spremnih za izvoz ove godine, od kojih je najmanje 50 odsto otišlo u zemlje koje nisu G7.

Grupa je dodala da se "obavezala da nastavi izvoziti u značajnim razmjerama, promociju dobrovoljnog licenciranja i neprofitne globalne proizvodnje, koja je do sada činila 95 odsto ponude programa Kovaks".

Cilj šeme Kovaks, uz podršku Svjetske zdravstvene organizacije i Globalne alijanse za vakcine i imunizaciju, je da obezbijedi dvije milijarde doza vakcina za zemlje sa nižim prihodima do kraja 2021. godine.

- Ponovo potvrđujemo svoju podršku svim stubovima ACT-A /Pristup kovid alatima/ kroz tretmane, testove i jačanje sistema javnog zdravlja, kao i vakcina - navodi se u saopštenju.

Partnerstvo ACT-Ubrzanje /ACT-Accelerator/ osmišljeno je da ubrza proizvodnju i distribuciju vakcina.

- Podržavamo diskusije u vezi sa produženjem mandata ACT-A na 2022. godinu, uz planiranu sveobuhvatnu reviziju radi optimizacije njegove efikasnosti i odgovornosti - navodi se u saopštenju.

Tagovi: