Hrvatska

Milanović pisao Plenkoviću: Podrška Zaključcima šteti Hrvatima u BiH

  • Извор: Индекс
  • 16.12.2021. 07:49

Predsjednik Hrvatske Zoran Milanović uputio je danas pismo predsjedniku Vlade Hrvatske Andreju Plenkoviću zbog, kako je naveo, propusta Vlade u postupku donošenja Zaključaka Evropskog savjeta o proširenju i procesu stabilizacije i pridruživanja, usvojenih u utorak u Briselu.

Milanović je u pismu izrazio nezadovoljstvo i protivljenje usvojenim Zaključcima Savjeta jer se njima ne garantuju prava Hrvata u BiH kao konstitutivnog naroda.

Milanoviću je neprihvatljiv postupak hrvatske Vlade, koja je dala saglasnost na Zaključke, pogotovo zato što je na taj način odstupila i od stavova usaglašenih i prihvaćenih na sjednici Vijeća za nacionalnu sigurnost.

Milanović smatra da Vlada Hrvatske, kao punopravne članice Evropske unije, nije smjela da podrža Zaključke Evropskog savjeta koji ne garantuju prava Hrvata BiH.

Uvjeren da je zaštita konstitutivnosti i prava Hrvata u BiH ujedno strateški nacionalni interes Hrvatske, Milanović je upozorio Plenkovića da Hrvatska ubuduće ne može podržati nijedan zajednički dokument organizacija čija je članica, a koji ne sadrži osnovne elemente zaštite Hrvata u BiH, kao što su konstitutivnost i legitimna zastupljenost u organima vlasti.

- Јedino tako se može zaštititi i nacionalni interes Hrvatske - naveo je Milanović u pismu.