Oglasila se EU

Nastavlja se sukob oko novog vojnog pakta protiv Kine: "Ponašanja iz vremena za koja smo mislili da su prošla"

  • Извор: Индекс
  • 21.09.2021. 07:45

Francuski ministar spoljnih poslova Žan Ivo Le Drio u ponedjeljak je, na američkom tlu, ponovo kritikovao "nedostatak volje za konsultovanje" Sjedinjenih Država u podmorničkoj krizi i "nastavak obrazaca ponašanja iz vremena za koja smo mislili da su prošla".

"Ponajprije je riječ o nestanku povjerenja među saveznicima" koji "zahtijeva snažno promišljanje Evropljana", rekao je na pres konferenciji u Njujorku, na rubu godišnje Generalne skupštine UN-a.

"Savez znači transparentnost", "predvidljivost", "iznošenje stajališta", "dijalog", "neskrivanje", ocijenio je, "sve to zahtijeva danas pojašnjenje".

Ponovo je izrazio žaljenje zbog "nagle objave" američkog predsjednika Džoa Bajdena o novom strateškom savezu s Australijom i s Velikom Britanijom koji minira unosan ugovor o francuskim podmornicama s Canberrom.

"Izrazito konfliktan smjer prema Kini"

To podsjeća na "nastavak obrazaca ponašanja iz vremena za koja smo mislili da su prošla", istakao je, jasno smjerajući na mandat bivšeg američkog predsjednika Donalda Trampa.

Ministar je ujedno izrazio žaljenje zbog "izrazito konfliktnog smjera" u odnosima s Kinom koji se primjećuje na američkoj strani, ocijenivši da se Evropljani moraju zauzimati za "alternativni obrazac" koji se temelji na "nadmetanju", nekad i "snažnom".

Požalio je zbog toga što je Evropa "isključena" iz američke strategije za indopacifičko područje.

Žan Ivo Le Drio nije rekao kada će se dogoditi najavljeni telefonski razgovor francuskog predsjednika Emanuela Makrona i njegova američkog kolege Džoa Bajdena. Biće to "ovih dana", rekao je kratko.

Što se njega tiče, "nije se planirao sastati" s američkim državnim sekretarom Entonijem Blinkenom u Njujorku.

"Imaću priliku sresti se s njime u hodnicima", rekao je samo.

Ministri EU izrazili solidarnost s Parizom

Zemlje Evropske unije pružile su podršku Francuskoj u podmorničkoj krizi s Vašingtonom, rekao je visoki predstavnik EU za vanjsku i za bezbjednosnu politiku Žozep Borelj.

Ministri spoljnih poslova dvadeset sedam zemalja, koji su se sastali na rubu godišnjeg zasjedanja UN Generalne skupštine "jasno su izrazili svoju solidarnost s Francuskom", rekao je novinarima.

Prošle sedmice objavljeno je da je sklopljen trojni sigurnosni savez između SAD, Australije i Velike Britanije u cilju suprotstavljanja Kini.

Tim paktom Francuska je izgubila unosan posao prodaje podmornica Australiji koja se okrenula Amerikancima i Britaniji, što je razbjesnilo Pariz koji tvrdi da mu je savez sklopljen iza leđa.

Ova situacija ponovo upućuje na potrebu "jačanje kapaciteta djelovanja evropske obrane", ocijenio je predsjednik Evropskog savjeta Čarls Majkl.

  • 20:10 Емисија: Прича се

    Политичка, дебатна емисија доноси широк избор актуелних тема, супротстављених ставова, различитих углова, чињеница и реплика.

  • 21:20 Серија: Од јутра до сутра (12+)

    '''''''Серија: Од јутра до сутра (12+)

  • 22:05 Серија: Авионџије (12+)

    ''Серија 'Авионџије' је домаћи ситком у режији и према идеји Саше и Ивана Ал Хамеда.

  • 22:35 Вечерње вијести

    Преглед најважнијих вијести из земље, региона и свијета.

  • 22:50 Серија: Ред Рок (12+)

    '''Серија: Ред Рок (12+)

  • 23:20 Ноћни програм

    Ноћни програм