Kina

Peking neće tolerisati uplitanje u unutrašnja pitanja

  • 03.07.2021. 19:47

Kina neće tolerisati bilo kakav pokušaj uplitanja spoljnih sila u njena unutrašnja pitanja, upozorio je ministar spoljnih poslova te zemlje Vang Ji.

"Kina se ne petlja u unutrašnja pitanja drugih zemalja, ne ometa njihov razvoj i neće tolerisati uplitanje bilo koje zemlje ili ometanje svog razvoja", rekao je danas Vang na globalnom forumu o bezbjednosti u Pekingu.

On je dodao da Kina danas nije ista država koja je bila prije 100 godina, odnosno slaba i podijeljena zemlja potčinjena spoljnim silama.

"Danas nijedan pojedinac niti sila ne smiju da potcijenjuju nesalomivu volju i sposobnost kineskog naroda da brani svoj suverenitet, bezbjednost i razvojne interese", rekao je Vang i pozvao druge zemlje svijeta da se udruže pred velikim brojem bezbjednosnih izazova sa kojima se svijet suočava.

On je dodao da je očuvanje i primjena istinskog multilateralizma ispravan smjer za rješavanje složenih pitanja današnjice i način efikasnog suočavanja sa tradicionalnim i netradicionalnim bezbjednosnim izazovima.

Vang je kritikovao američku bezbjednosnu politiku u nekoliko geopolitičkih žarišta, uključujući Avganistan. "Vašington ne smije samo da prebaci teret na druge i onda se povuče iz zemlje u kojoj je ostavio iza sebe pravi nered i metež", rekao je Vang.

Što se tiče Sjeverne Koreje, predložio je da umjesto drskih prijetnju toj zemlji SAD treba da priznaju legitimne zabrinutosti Pjongjanga koja se tiču bezbjednosti.

Govoreći o Iranu, Vang je rekao da su uzroci aktuelne krize jednostrano američko povlačenje iz nuklearnog sporazuma, kao i stalan pritisak na Teheran.

Vang je apelovao da se zemlje svijeta usprotive blokovskoj konfrontaciji, upozoravajući da "obnova mentaliteta hladnog rata predstavlja regresiju istorije koju treba odbaciti", prenio je "Sputnjik".

Тагови: