Kina

Si Đinping obećao dvije milijarde doza vakcina svijetu

  • Izvor: Srna
  • 05.08.2021.16:52

Kina će nastojati da svijetu do kraja godine obezbijedi dvije milijarde doza vakcina protiv kovida 19 i da donira 100 miliona dolara međunarodnom sistemu za nabavku i distribuciju vakcina "Kovaks", izjavio je kineski predsjednik Si Đinping.

On je obećanje dao tokom video-foruma o saradnji u vezi s vakcinama, u vrijeme kada se Kina bori protiv novog talasa epidemije koja je ubrzana širenjem delta soja virusa korona.

Delta soj registrovan je u dijelovima Kine, zbog čega je počelo masovno testiranje i usljed čega je došlo do nejvećeg dnevnog porasta broja zaraženih u posljednjih nekoliko mjeseci.

"Kina će do kraja godine nastojati da obezbijedi dvije milijarde doza vakcine svijetu", naveo je Si Đinping, uz napomenu da će 100 miliona dolara biti donirano za "Kovaks" radi isporuke vakcina u zemlje u razvoju.

Novo obećanje uslijedilo je nakon što je Si prije nekoliko sedmica obećao tri milijarde dolara zemljama u razvoju za borbu protiv kovida 19. Sredstva su namijenjena za oporavak zemalja u razvoju od društvenog i ekonomskog uticaja pandemije, piše AFP.

Portparol kineskog Ministarstva spoljnih poslova Džao Liđijan rekao je prošle sedmice da je Kina od početka godine drugim zemljama donirala 700 miliona doza vakcine.