Istraga u toku

Slovačka planira nastavak upotrebe "Astra Zenekine" vakcine uprkos suspenziji

  • 12.05.2021. 17:57

Slovački ministar zdravlja Vladimir Lengvarski rekao je da planira da zadrži u upotrebi vakcinu protiv Covid-19 kompanije "Astra Zeneka", dan nakon što je ta zemlja suspendovala njenu upotrebu usljed smrti jednog od pacijenata.

Slovačka je juče obustavila upotrebu “Astra Zenekine” vakcine nakon što je državni Institut za kontrolu lijekova prošle sedmice zaključio da je smrt četrdesetsedmogodišnje žene “vjerovatno” povezana sa primljenom dozom.

Međutim, vakcina “Astra Zeneka” daje se osobama koje su već primile prvu i čekaju drugu dozu. Ova vakcina trenutno se daje osobama od 18 do 44 godine.

Lengvarski je istakao da traje istraga o uzroku smrti vakcinisane žene. On je naglasio da je jedan od razloga za suspenziju “Astra Zenekine” vakcine i taj što nema dovoljno doza za nastavak njene primjene.

On je dodao da Ministarstvo zdravlja radi na tome da se ljudima od juna omogući slobodan izbor između dostupnih vakcina, “uključujući i neregistrovane”.

Slovačka ima oko 200.000 doza ruske vlacine “Sputnjik V”, koja još nije odobrena.

Lengvarski je najavio mogućnost upotrebe i te vakcine od juna.

Slovačka je odobrila upotrebu vakcina proizvođača “Fajzer”, “Moderna” i “Astra Zeneka”, a očekuje se uskoro odobrenje i doza kompanije “Džonson i Džonson”.