Virus korona

Studija: Delta soj ne izaziva težu bolest kod djece u odnosu na druge varijante

  • Izvor: Index.hr
  • 05.09.2021.09:25

Delta varijanta virusa korona ne izaziva ozbiljnije slučajeve kovida 19 kod djece i adolescenata od drugih varijanti virusa, prema prvim podacima iz studije koju su u petak objavile američke zdravstvene vlasti.

Zabrinutost zbog efekata delta varijante na mlade već nedeljama raste u SAD-u, zbog sve većeg broja hospitalizovane djece.

Centri za prevenciju i kontrolu bolesti (CDC), glavna federalna agencija za javno zdravlje u zemlji, proučavali su podatke pacijenata hospitalizovanih zbog kovida 19 u 99 okruga u 14 država.

Agencija je uporedila period od početka marta do sredine juna sa onim od sredine juna do kraja jula, kada je delta postala dominantna u Sjedinjenim Državama.

Između ova dva perioda, stopa hospitalizacije za djecu i mlade ispod 17 godina povećala se pet puta.

Međutim, "procenat djece i adolescenata koji su primljeni u bolnicu zbog teškog oblika bolesti", poput onih primljenih na intenzivnu njegu, "bio je sličan prije i tokom varijante delte koja je postala dominantna".

Delta soj virusa korona ubija san o kolektivnom imunitetu

Osim toga, studija pokazuje da vakcine dobro štite adolescente od delta varijante, jer je procenat hospitalizacije oko deset puta veći za nevakcinisane.

U SAD-u djeca od 12 godina mogu da dobiju Fajzerovu vakcinu.

CDC ističe, međutim, da je broj teških slučajeva kovida 19 između sredine juna i kraja jula kod djece i adolescenata bio premali da bi poređenja bila u potpunosti relevantna.

On dalje naglašava da je potrebno da se nastavi praćenje podataka.