Virus korona

Studija: Delta soj ne izaziva težu bolest kod djece u odnosu na druge varijante

  • Извор: Индекс
  • 05.09.2021. 09:25

Delta varijanta virusa korona ne izaziva ozbiljnije slučajeve kovida 19 kod djece i adolescenata od drugih varijanti virusa, prema prvim podacima iz studije koju su u petak objavile američke zdravstvene vlasti.

Zabrinutost zbog efekata delta varijante na mlade već nedeljama raste u SAD-u, zbog sve većeg broja hospitalizovane djece.

Centri za prevenciju i kontrolu bolesti (CDC), glavna federalna agencija za javno zdravlje u zemlji, proučavali su podatke pacijenata hospitalizovanih zbog kovida 19 u 99 okruga u 14 država.

Agencija je uporedila period od početka marta do sredine juna sa onim od sredine juna do kraja jula, kada je delta postala dominantna u Sjedinjenim Državama.

Između ova dva perioda, stopa hospitalizacije za djecu i mlade ispod 17 godina povećala se pet puta.

Međutim, "procenat djece i adolescenata koji su primljeni u bolnicu zbog teškog oblika bolesti", poput onih primljenih na intenzivnu njegu, "bio je sličan prije i tokom varijante delte koja je postala dominantna".

Delta soj virusa korona ubija san o kolektivnom imunitetu

Osim toga, studija pokazuje da vakcine dobro štite adolescente od delta varijante, jer je procenat hospitalizacije oko deset puta veći za nevakcinisane.

U SAD-u djeca od 12 godina mogu da dobiju Fajzerovu vakcinu.

CDC ističe, međutim, da je broj teških slučajeva kovida 19 između sredine juna i kraja jula kod djece i adolescenata bio premali da bi poređenja bila u potpunosti relevantna.

On dalje naglašava da je potrebno da se nastavi praćenje podataka.


  • 12:00 Телетрговина

    Телетрговина

  • 12:15 Емисија: Народ Прича (Р)

    Ауторска путописно-репортажна емисија новинарке Биљане Стокић, откриће вам шта срце народа прича о Српској, о традицији и историји наших градова и села, о њиховој свакодневици и борби за очување правих вриједности, марљивом раду, вјери, и љубави према њиховој и нашој, отаџбини.

  • 12:40 Телетрговина

    Телетрговина

  • 12:55 Емисија: Тет а тет са Татјаном Трнинић (Р)

    Врата састанака у четири ока отварамо само због вас!

  • 13:55 Вијести

    Први преглед најважнијих вијести из земље, региона и свијета.

  • 14:00 Телетрговина

    Телетрговина