Kijev

Ukrajina prijeti: Doći će do nepopravljivih posljedica

  • Извор: Sputnjik
  • 10.11.2021. 21:13

Ukoliko Bjelorusija zvanično prizna Krim kao rusku teritoriju, to će dovesti do nepopravljivih posljedica.

To je danas rekao portparol ukrajinskog Ministarstva spoljnih poslova Oleg Nikolenko.

Komentarišući izjavu šefa bjeloruske diplomatije Vladimira Makeja koji je rekao da Bjelorusija razumije da je Krim sada ruska teritorija, Nikolenko je naglasio da Ministarstvo spoljnih poslova Ukrajine polazi od toga da Bjelorusija zvanično i dalje podržava suverenitet i teritorijalni integritet Ukrajine u okviru međunarodno priznatih granica.

"Promjena pristupa Bjelorusije u cilju dejure priznanja privremeno okupiranog Krima kao teritorije Rusije dovešće do nepopravljivih posljedica po ukrajinsko-bjeloruske odnose", naglasio je portparol, prenosi agencija RBK-Ukrajina.

Nikolenko se nada da u Minsku razumeju pitanje pripadnosti Krima i da neće dopustiti korake koji su u suprotnosti sa normama međunarodnog prava.

Ranije je ministar spoljnih poslova Bjelorusije Vladimir Makej u intervjuu za "Sputnjik" rekao da stav Bjelorusije o Krimu ostaje isti kao i prije, te da bjeloruska strana "u stvarnosti razumije da je Krim sada ruska teritorija".

Ranije je Lukašenko rekao da će Bjelorusija priznati da je Krim deo Rusije kada "posljednji ruski oligarh" počne da isporučuje na poluostrvo svoje proizvode.